torsdag 31. august 2017

Øving 2 Slideshow med embedding

Her har vi et kort eksempel på hvordan en strategi raskt reflekterer over utgangspunktet for en bedrift rettet mot en spesiell gruppe.




Lagt til via embedding.


Blant de sentrale punktene tok vi hensyn til
1. Hvem snakker vi til?
2. Hva er målet?
3. Misjon
4. Gjør en analyse (ble ikke gjennomført)
5. Sett opp kontoene dine for suksess
6. Tidsperspektiv (innhold og publiseringsplan)
7. Tall og fakta (benyttet, men ikke henvist)
8. Fortsett utviklingen for å oppnå suksess
9. Ansvar
10. Positivt forsterkning (effekt)
11. Innhold og kvalitet

Øving 1 Sosiale medier

Oppgave 3

Sopra Steria har en blogg der de ønsker å dele kunnskap, erfaringer og engasjement med tilfeldig besøkende, kunder og konkurrenter. Poenget med bloggen er trolig å vise hva bedriften er god for på en annen måte enn brosjyrer og markedskampanjer. De ansatte får vise hva de kan, interesserer seg for og muligheten til å dele sin kunnskap til alle som måtte være interessert. Det er dermed en fagblogg med innhold relatert til alt fra endringsprosesser, ledelse og organisasjonsrådgivning til teknologi og trender. En kan lese innlegg angående ledelse og strategi, informasjon og kommunikasjon, systemutvikling og IT-infrastruktur.


Et blogginnlegg er en tekst som publiseres med omverden. Blogginnlegg kan publiseres til enhver tid og kan også inneholde video og bilder. Videre er det mulig å endre eller slette innlegg etter at de er publisert. På Sopra Steria sin blogg er det skrevet omkring 250 blogginnlegg per dags dato. Det første innlegget ble skrevet 21.januar 2010, siden har de publisert innlegg en til to ganger i måneden. Siste innlegg ble skrevet 18.august 2017, med andre ord har de en oppdatert og kontinuerlig drift av bloggen. Innleggene på bloggen publiseres av forskjellige ansatte fra hele selskapet


Leserne av bloggen er både tilfeldig besøkende, kunder og konkurrenter. De har mulighet til å engasjere seg i bloggen ved å kommentere innleggene som publiseres. En kommentar er leseren sin reaksjon på et innlegg gjennom tekst der en har mulighet til å dele kommentaren slik at den inngår i en diskusjonstråd. Kommentarer er svært viktig i forhold til aktiviteten på bloggen. Gode kommentarer bidrar gjerne til økt interesse for bloggen som fører til flere besøkende. Kommentarfeltet blir som en samtale, der man har mulighet til å diskutere og engasjere seg i ulike temaer. På bloggen til Sopra Steria fant vi et blogginnlegg der forfatteren diskuterte bruk av interne sosiale medier i bedrifter. Innlegget fikk senere en rekke kommentarer der diskusjonen artet seg i en retning der ulike plattformer for sosiale medier ble diskutert og lesere delte ulike erfaringer. Kommentarene gir merverdi til innlegget fordi de viser til en større diskusjon av de ulike plattformene forfatteren nevner i innlegget, der både positive og negative sider kommer frem i større grad.


Sopra Steria benytter seg av sin egen nettside som bloggplattform der de har tatt domenenavnet “sterk blanding”. Ved å ha et eget domenenavn kan det oppfattes som proft og seriøst, samtidig som det resulterer til bedre søketreff på Google. Dette er trolig grunnen til bedriftens valg av plattform. Videre inneholder bloggen et felt der de presenterer “Om Bloggen”, dette er smart fordi leseren får et raskt innblikk i hva bloggen handler om og hva de kan forvente å lese. Videre er bloggen utstyrt med en meny der man kan velge ulike temaer slik at en raskt kommer frem til innlegg under valgt tema. Sopra Steria sin blogg har også et felt der en kan fylle inn sin personlige e-postadresse for å motta varsler om nye innlegg på epost. Dette er lurt for å opprettholde og engasjere allerede aktive lesere. Tilslutt er kommentarfeltet svært synlig og forfatteren svarer ofte på kommentarene. Dette er svært positivt med tanke på å engasjere seg i leserens tanker og meninger rundt innlegget.


Bloggen spiller en rolle i bedriftens sosiale medier i forhold til at den skaper et åpent og ekte forhold til leserne. Blogginnleggene gir en viral spredning og kredibilitet i sosiale medier som er vanskelig å matche ved bruk av kun annonsemidler. Sammenlignet med den formelle og informative hjemmesiden til Sopra Steria, er bloggen uformell, åpen og mer kommunikativ. Videre er bloggen en plattform der bedriften kan engasjere og forstå sine kunder og konkurrenter bedre. Bloggen bygger på å posisjonere ansatte som er eksperter på sitt område, dette fører trolig til godt innhold på bloggen som påvirker lesere til å komme tilbake, til både blogg og Sopra Steria sin hjemmeside.

Bloggen heter “Sterkblanding.no”. Det eksisterer ingen begrunnelse for navnet, men en kan anta at navnet har en forbindelse med at forskjellige ansatte publiserer innlegg som medfører til en “blanding” av innlegg. En tagg er en tekstlig merkelapp som beskriver innhold. Et blogginnlegg kan beskrives med så mange tagger en ønsker. Sopra Steria benytter seg ikke av tagg på bloggen.



Oppgave 4

Analyse av Sopra Steria sin blogg

Det er flere ansatte som skriver innlegg på bloggen noe som er med på å gjøre den troverdig. Bloggen er også åpen for kommentarer slik at folk kan komme med egne kommentarer eller spørre om ting de lurer på. Sopra Steria gir en rask respons, noe som er med på å skape en personlig tone mellom dem og leserne. Vi ser også at Sopra Steria viser et sterkt engasjement i innleggene de publiserer. Dette er med på å styrke deres åpenhet. Når det gjelder forventnings faktoren om gjennomsiktighet ser vi at de har lite negative innlegg om produkter og tjenester. Grunner til dette kan være fordi de ønsker å fremstå som en ledende bedrift.  Bloggen har blitt oppdatert aktivt i over syv år.  De har tenkt langsiktig og bygd opp et fellesskap blant sine kunder på sosiale medier noe som har stor betydning for forretningssuksessen.

Øving 2 Virksomheter og sosiale medier

Hvorfor trenger virksomheter strategier for sosiale medier?
Strategier er sentralt for at fremgang skal både fortsette og forekomme i utgangspunktet for virksomhet. Uten strategier for bruk av sosiale medier kan bedriften oppfattes som mindre profesjonell eller gammeldags. Det er problematisk at mange bedrifters innstilling til sosiale medier sakte skyver bedriften på sidelinjen, der dette begrunnes i mangel på oppdatering og lite fokus på utviklingen og relevans til tidens utvikling.

Men hva bør da strategien inneholde?

11 sentrale punkter:
1. Hvem snakker vi til?
Lettere å kommunisere når du vet hvem du vil snakke med, ved å finne og fokusere på ideelle “kunder”, lesere og brukere. Viktig å huske hvem du snakker til når du lager innhold til sosiale medier. Strategier er alltid rettet mot brukergruppen, der en god blogg retter både språk og innhold mot gruppen en ønsker som lojale følgere.

2. Hva er målet?
Det lønner seg å sette spesifikke mål for sosiale medier, i tillegg til
den helhetlige strategien for markedsføringen. Målene bør være konkrete og
realistiske. Det er også mulig å ha delmål, der disse gjerne skiller seg
tydelig fra hovedmålet enten på bakgrunn av tidsperspektiv eller kategorisk
inndeling av fokus.

3. Misjon
I likhet med målet skal strategien fremme en agenda.
Et innlegg skaper verdier, der de som fremmes i innlegget er både eksplisitte
og implisitte i misjonering av bedriftens agenda. Dette gjenspeiler filosofien
og tankegangen bedriften ønsker at kunder og brukere skal tilpasses.

4. Gjør en analyse
Først ved å danne en oversikt over hvilke kanaler virksomheten er på i
dag, og finn ut hvilke som har fått positive resultater, og hvorfor noe evt.
Ikke har fungert.

5. Sett opp kontoene dine for suksess
Viktig at merkevaren er samkjørt, ved at bedriftens farger, logo og
fonter brukes i de visuelle elementene.

6. Tidsperspektiv (innhold og publiseringsplan)
Bør ikke være lengre enn et par måneder frem i tid. Bør ha
fleksibilitet slik at spesielle henvendelser kan inkludere ved behov. Hvilke
personer er er innholdet ment for, og hvilken kanal det skal ut i. En
publiseringsplan bør inneholde når ting skal produseres og når det skal
publiseres. Denne fokuserer mer på ukedag og tid enn spesifikt innhold.

7. Tall og fakta
Verdien i sosiale kanaler synker fort dersom innholdet som publiseres
ikke blir fulgt opp. For å oppnå høyest interaksjon på sosiale medier, er det
viktig at bedriften aktivt deltar i samtalene selv. Hvilke tall skal
prioriteres? Se tilbake på mål satt opp tidligere for å avgjøre om disse kan
oppnås. Innsamling av statistikk og og rapporter kan bli kaotisk, så det er
viktig å fokusere på tallene som har verdi for den konkrete virksomheten. Det
er også lurt å sammenligne nylig innhentet statistikk med eldre resultater for
å se om de går i positiv retning i henhold til målet.

8. Fortsett utviklingen for å oppnå suksess
Publiseringsplanen må oppdateres dersom den ikke er aktuell eller
fungerende lenger (f. Eks ved at sosiale medier endrer i vilkår og muligheter)

9. Ansvar
Strategien fremmer også fokus og ansvar for bedriften, både deres
standpunkt og ansvarsområde. Dette kan bygge kredibilitet og lojalitet om
reaksjoner, handling og offentlige uttrykk gjøres for å fremme ens tilknyttede
ansvar til området. Involvering av ledelse, andre organisasjoner i samarbeid og
lignende kan også bygge tilhørighet til brukerne.

10. Positivt forsterkning (effekt)
Besøkende og følgere vil belønnes for å vise parallel kontinuitet i
oppmøte. Om informasjonen bedriften deler er essensiell, tidligst ute eller
regnet som mest troverdig blant alternativene vil dette gi brukeren grunner til
å fortsette å følge med på bloggen. En god strategi og hardt arbeid forutsettes
for at denne effekten ikke skal avta.

11. Innhold og kvalitet
Det skal alltid være klare standarder for hva brukerne kan forvente av
bedriften, der dette bidrar til effekten nevnt over. Om en opprettholder en
standard, uavhengig om denne faktisk er planlagt, vil dette uansett forventes
av brukergruppen over tid. Om en da ikke opprettholder dette vil det reflektere
bedriften/bloggen for brukergruppen. Dette innebærer naturligvis at en også
skal holde seg oppdatert på området, slik at en ikke regnes som utdatert.

tirsdag 29. august 2017

Intro til gruppe 8!

Hei bloggen!

Vi er gruppe 8 som består av fem studenter: Susanne, Martine, Ulrikke, Endre og Frode. Sammen studerer vi It-støttet bedriftsutvikling på NTNU i Trondheim. Dette vil være vår samarbeidsblogg iløpet av høst semesteret 2017. Vi ser frem til spennende og interessante prosjekter sammen.

XOXO, gruppe 8

OneNote Introduksjonsguide Del 1

Vi i DSSM Gruppe 8 har laget en kort video-serie som gjennomgår det grunnleggende for hvordan man bruker OneNote! I vår første video gjen...